A Daikin több évtizedes tapasztalattal áll a fogyasztók klíma „éhségének” kielégítésére. Évente több százezer darab kerül gyártásra, ezen kívül pedig a kompresszor létrehozása is házon belül a Daikin üzemeiben készül. Az összes kompresszort saját maga állítja elő, és legtöbbet a hőszivattyús rendszereknél, majdnem 80 %-át alkalmazzák. A sok gyártás, és elégedettség vonzza maga után a folyamatos piacvezető szerepet, amit évtizedek óta hoz.

Az építészet szigeteléseinek korszerűsödése, valamint a fűtés technológiájának gyors fejlődése eredményezte, hogy a vizet már 50 ºC-os állapotban is képesek fűtésre alkalmazni. Sajnos az ilyen technológiák feltalálására, és egyre több helyen való beépítésére szükség van, mert a fosszilis energiahordozó szükséglet a Földön véges, a fák kivágása, és a szén bányászat is egyre inkább háttérbe szorul.

Ha hőszivattyús, vagy hűtő-fűtő klíma vásárlásra adjuk a fejünket fontos, hogy előtte megfelelően tájékozódjunk, és tisztában legyünk a különböző értékekkel, amit egy klíma nyújthat, ilyen például a COP, ami teljesítmény, vagy energiahatékonysági tényező, megmutatja, hogy a klíma milyen hatékonyan állítja elő a fűtéshez szükséges hőt, mennyire környezetbarát. Az érték minél nagyobb, a klíma teljesítménye annál kiemelkedőbb. A másik az SPF, ami szezonális hatékonysági tényező, vagy a hőszivattyús rendszer hatékonyságát mutatja. Ez a rendszer figyelembe veszi a külön egységek energiafogyasztását.

Az alacsony hőmérsékletű rendszereket új épületek fűtésére alkalmazzák, alakítják ki, illetve telepítik.

Több rendszerben alkalmazható, ami a vevőn múlik, hogy mely a számára legtökéletesebb kialakítás.

Az osztott rendszer két részre oszlik, a kültéri egységre, mely a levegőt, mint megújuló energiát használja fel fűtésre méghozzá úgy, hogy a kinti levegőből nyeri a hőt amelyet a fűtésnek megfelelő hőmérsékletre fűt fel saját maga. Hűtőközeg csöveink keresztül jut a belső közeghez a megfelelő hőmérséklet. Fontos szempont, hogy kis helyen elfér, nem igényel különleges vizsgálatokat felhelyezése, akár a lakásba is szerelhető. A másik rész a rendszer legfontosabb eleme, beltéri egység, ami felmelegíti a vizet, eljuttatja a radiátorokba, vagy padlófűtéshez, esetleg a fan-coil egységekhez és keringteti is azokat. Ezen kívül a háztartás használati meleg vizét, mint a mosogatáshoz szükséges, fürdéshez és esetleges mosáshoz elegendőt is fedezi. A rendszert használónak esetleg hűtésre a megszokott klíma használatra is szüksége van, akkor képes a vizet lehűteni, ezzel a hűteni kívánt közeg vagy légtér hőmérsékletének csökkentésére is alkalmazható.

A rendszer választható teljesítményei:

  • csak fűtés (kül- és beltéri egység) 5,75-16,05 kW
  • fűtés és hűtésre (kül- és beltéri egység egyaránt)

fűtés 5,75-16,05 kW

hűtés 7,20-16,76 kW

A másik rendszer a Monoblock kültéri egység, röviden megfogalmazva minden egyben. Ebben a rendszerben az összes hidraulikus komponens a kültéri egységben található meg. Itt a kültéri egységből a beltérbe érkeznek, ezáltal a klíma telepítése sokkalta egyszerűbbé válik a szerelők számára, mint más rendszerek telepítése. A rendszer ugyanúgy használható fűtésre és hűtésre, mint az előbbiekben leírt rendszerek, a hőleadókhoz való kapcsolata is igen egyszerűen kialakítható, így egy kezdő szerelő is képes a munkálatokat semmilyen szakképesítés nélkül elvégezni, ez a megoldást tudja biztosítani a leggyorsabb felszerelhetőséget.

A rendszer teljesítménye:

  • csak fűtés 11,02-16,00 kW
  • fűtésre, hűtésre

fűtés 11,2-16 kW

hűtés 12,85-16,73 kW

A beltéri egység kapható csak fűtő, és fűtő-hűtő változata, tartozik hozzá egy beépített elektromos fűtószál ami a hidegben tartalék megoldásként funkcionál a kültéri egység meghibásodása esetén, így a szerelő kihívásáig nem maradunk fűtés nélkül a nagy mínuszokban sem. A mérete kicsi, a szerelhetősége egyszerű, valamint stílusos kinézete lehetővé teszi, hogy valamilyen szinten biztosítsa lakásunk esztétikusságát továbbra is. Létezik padlón álló, és falra szerelhető kivitelezésben.

A lehető legnagyobb hatékonyságot a hőszivattyús klíma működési alapelvén éri el, a technológiának köszönhetően a -25 ºC-on is működő képes rendszerünk, valamint a Magyarországi téli átlaghőmérséklet miatt biztonsággal alkalmazható fűtési technológia a hűtő-fűtő vagy fűtő klíma rendszer alkalmazása. Az inverteres technológia alkalmazása során a hőszivattyú maga állítja be a szükséges hőmérsékletet, és e szerint állítja azt elő. Így a rendszer környezetbarát és környezettudatos rendszer is egyben, akkor kapcsol be, amikor a melegre szükség van. 1 kW energia fogyasztással képes 5 kW energiát előállítani hő formájában, így az üzemeltetés rendkívül gazdaságos a más, mint a kazán fűtés, vagy gáz fűtési rendszerekéhez képest, arról nem is beszélve, hogy a CO2 kibocsátás a korábban említett rendszerek kibocsátásának töredéke.

A fűtési rendszer használata kényelmi szempontból tökéletes,  tartozékok választhatók, így magunk dönthetjük el, életünk mennyire legyen kényelmes.

A használati meleg víz tartály különböző méretben és anyag kialakításban vásárolható meg, az energiahatékonyság itt is bizonyít, a kevés energiafelhasználással előállítja egy háztartás meleg-vízigényét az év 365 napján keresztül is. Olyan beállítások is lehetségesek, amelyek a víz baktérium mentességét biztosítják.

A napkollektor kiegészítő vásárlása a rendszer mellé energia megtakarítással jár szintén, ugyanis ingyen energiát, mint a nap használ saját működéséhez, és raktároz is az energiából, így a meleg-víz előállításához szükséges energia 70 %-át elő tudja állítani. A napkollektor panel a tetőre szerelhető fel, olyan kivitelben is léteznek, amelyek tökéletesen kiegészítik a rendszert.

A hőleadó rendszert tekintve nagyon széles a skála, mind a padlófűtés, a fan coli, a parapetes fűtőtestek és egyéb alacsony hőmérsékletű fűtőtestek is csatlakoztathatók a rendszerhez. A parapetes hőleadók a Daikin fejlesztései közé tartoznak, ezek esztétikusak, folyamatosan kapcsolatban áll a központi rendszerrel, így akkor kapcsol csak be, amikor igazán szükség van működésére, emellett csendes és biztonságos.

Vezetékes és vezeték nélküli szobatermosztát is része a rendszernek amellyel könnyebb beállítani a szükséges hőfokot, csak egy gombnyomás. A termosztát kapcsolatba hozható egy külső érzékelővel, ami a padlófűtés és a padló közé, így az eddigieknél is több az energia megtakarítás lehetősége.

Karbantartásra való igénye minimális, ahogy a telepítési költség is, nem kíván egy különálló helységet, nem kell különös szempontokat figyelembe venni, mint, a kéménykivezetés, és megfelelő szellőztetettség. Ebből kifolyólag nem kell aggódnunk, hogy a lakást egy éjjel széndioxid árasztja el, vagy a hamut, vagy más égésterméket hova helyezzük el. Tiszta, környezetbarát és energia hatékony.

A termék Öko címkével ellátott, ami egyszerű megjelölés a vásárlók számára a vásárlás, és összehasonlítás szempontjából. Egy független bizottságból álló testület vizsgálja meg a terméket, így biztosak lehetünk abban, hogy mind ökológiailag, mind a teljesítmény kritériumának megfelel.

A hőszivattyúk csak nemrég kerültek fel a listára, és a Daikin vállalat, ezen belül is a Daikin Altherma levegő-víz hőszivattyú az ami elsőként megkapta ezt a nemes kitüntetést. Ezt a címkét akkor kapja meg egy hőszivattyú, ha működését tekintve sokkal energia hatékonyabb kivitelezést hoztak létre, mint más hőszivattyúknál.

Ha még ezek után sem győződött meg a Daikin Altherma hőszivattyús rendszer tökéletes működéséről, akkor szeretnénk, még néhány adattal szolgálni: a vállalat különböző éghajlatú területeken tesztelte a rendszer tökéletességét, mint Skandinávia, Portugáli, Belgium, és a válasz mindenhol maximálisan kielégítő volt. Állandó hőmérséklet, megfelelő hőmérsékletű meleg víz.

Amennyiben egyéb kérdése merülne fel rendszerünkkel kapcsolatban, vagy árajánlatot szeretne kérni, munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére a megadott elérhetőségek mindegyikén.

adminDaikin Altherma