Hatékony levegő-víz hőszivattyús rendszer, amelyet a Fujitsu évek óta fejlesztés alatt álló  rendszeréhez fejlesztettek ki. Főként a megújuló energia hasznosítására épülő rendszer, mivel a Földön lévő fosszilis energiahordozók kínálata véges. A rendszerhez illeszthető tartozékok skálája nagyon széles, a padlófűtésen, a radiátoros hőleadókon, a meleg víz tartályon kívül akár medence fűtés is kapcsolható a rendszerhez. Az elektromos energia felvételével akár ötször nagyobb hőenergiát képes előállítani, így igen kedvező a COP értéke is. A  széndioxid kibocsátás az előző rendszerekéhez hasonlóan nagyon kicsi.

Mi az amit vegyünk figyelembe egy levegő-víz hőszivattyú vásárlása előtt?

Fontos, hogy a szakemberek a klíma telepítése előtt megfelelő mennyiségű számításokkal rendelkezzenek a hőszivattyú kialakítását tekintve, csak is így működtethető gazdaságosan a rendszer. Fontos szempont például a meleg víz tartály méretezésénél, hogy hányan fogják azt használni? Ha a lakásban ketten hasznosítják a meleg vizet akkor kisebb tartály elegendő, mintha öt ember lakna ott. És milyen teljesítményű eszközzel, a zuhanyfal például elég magas igényű. Magyarországon a legtöbb fűtőberendezés túl van méretezve, régen nem számított, hogy mennyi energiát hasznosítunk, és mennyi a fölösleges, a szemlélet megváltozásával fontos, hogy gondolkodásunk is környezettudatos legyen, a fűtőrendszer használata során kell a háztartás számára a legtöbb energiát biztosítani. A lakóépületek korszerűsítésénél fontos megvizsgálni, hogy mennyi energiára van szükség a meleghez, illetve a lakóegységnek mennyi a hővesztesége.

Hogyan is működik egy hőszivattyú?

A rendszer működtetésére használt energiát a külső környezetből nyeri, beszivattyúzza, és azt egy magasabb hőfokra melegíti. Általánosságban használhatja ehhez a megújuló energiákat, mint a föld a víz, a levegő.

Az energia megszakítások nélkül, folyamatosan áll a rendelkezésünkre a ház minden területén.

Inverteres technológián alapul a hőszivattyús klíma működési lényege, ezért kevés zajt bocsát ki, csendes a működése, nincsenek égéstermékek, megszabadulhatunk a kazán által okozott kellemetlenségektől és kellemetlen szagoktól.

A karbantartása végtelenül egyszerű, az égéstermékek különböző helyen való felhalmozódásának hiányában pedig az élettartam is megnövekszik, tovább élvezhetjük a folyamatos meleget és környezetbarát technológiát.

A nagy működő képességű modellek, mint a „High Power” a technológiájának, a „Linear Control Injection” létrehozásával a kemény téli hónapokban is lehetőség van meleg víz előállítására a rendszerrel. A technológia lényege, hogy akár -20ºC-on is képes +60ºC-os meleg víz előállítására, amit akár fürdéshez, mosogatáshoz, vagy mosáshoz is hasznosíthat a háztartás, persze tartalék fűtőtest működése nélkül. A technológia során, a nevében is benne van, aki tud egy keveset angolul megértheti, egyenes ellenőrző befecskendezés szabad fordításban, vagyis kompressziós folyamat közben hűtő közeget fecskendeznek be, így magasabb fűtő víz előállítását teszik lehetővé.

Iker szenzoroknak és a víz fűtés vezérlőjének köszönhetően hatékony és megbízható működést biztosít az év minden szakaszában és bárhol az országban.

Intelligens vezérlést biztosít a Fujitsu vásárlóinak. Az időjárás függvényében egyes alkatrészek képesek a víz hőmérsékletének szabályozására, külön alkatrészek alkalmazásával hűtési funkció is lehetséges ezáltal a waterstage fűtő rendszer hűtő-fűtő klímává alakul.  Kiegészítő fűtés is tartozhat hozzá egyes modelleknél lehetséges a a csendesített üzemmód két fokozatban, valamint a maximális áramfelvételt is tudjuk korlátozni.

A készülékek széles tartományban képesek működni, míg a High Power modell a -20 és + 35ºC közötti tartományban, addig a Comfort modell a -15 és +24ºC között.

A kialakítása is messzemenőkig megbízhatónak bizonyult, ugyanis az acéltartály rozsdamentessége biztosítja a korrózió mentességet, a szennyeződésekre nem érzékeny a tartály, és állandó rendelkezésünkre bocsájtja a fűtő vizet. A hőcserélő hatékonysága igen magas dupla csővel van ellátva, így a hőveszteség alacsony, nincs fagyveszély, a hőcserélő pedig egyben puffertartály is. A hőcserélő keresztmetszetének kialakítása lehetővé teszi a dupla hőcserét a víz és a közeg között, a hőcserélő felület nagy, az ellenállás pedig csekély.

A klíma telepítése és karbantartása is rendkívül egyszerű, minden hidraulikát tartalmaz nincs szükség külön hőszivattyúra, karbantartáskor az alkatrészek könnyen hozzáférhetők, és szintén a High Power modell kiváltsága, hogy a hűtő közeg visszaszívatási funkcióval is ellátták.

A kültéri egység meghibásodása során bekapcsol a vészfunkció, amikor is az elektromos fűtés, és ha van tartalék egység veszi fel a külső egység szerepét a folyamatban a hiba javításáig.

Állandó tartozéka a vezérlő egység, így az irányítás is sokkalta könnyebb más fűtési rendszerekénél.

Automatikus bekapcsolással, fagyvédelemmel látták el, amikor a legnagyobb hideg tombol kint, a készülék érzékeli a mínusz tartományokat és bekapcsol megakadályozva ezzel a fűtő víz fagyását.

Az okos érzékelő panelek és vezérlő funkció adta lehetőségeknek köszönhetően a szobák, és medence, valamint használati meleg víz hőmérséklete szabályozható.

A rendszer technológiájának nagyszerűsége igen kimagasló, mérhetetlen szabadidőt és kényelmet biztosít használói számára, számtalan előnye és jó tulajdonsága van. Rendelkezik időzített működéssel, időzítetten változtathatjuk a fűtési módot:

  • automata mód, a külső hőmérséklet függvényében változik a fűtő víz melegsége
  • állandó csökkentett hőmérséklet, hogy mikor jó ez a funkció? Ha nem tartózkodunk a lakásban, vagy ha alszunk, alvás közben nincs szükség a nagyon magas belső hőmérsékletre a szervezet alacsonyabb hőmérsékleten nyugodtabban alszik és piheni ki magát.
  • Komfort mód:állandó komfort hőmérséklet a nap minden szakaszában
  • védelmi mód: a fagy okozta károk ellen a rendszer védelmi üzemmódban működik.

Heti és napi időbeállítás lehetséges, egy nap 3 időzónát lehet meghatározni, és egy héten akár minden nap más hőmérsékletet állíthatunk be. Távolléti beállítás is létrehozható a rendszerhez, ami télen a legjobb, hosszabb időre el kell utaznia? Nem kell félni, hogy kihűl lakása, a rendszer erre is megoldást kínál.

A rendszer variálhatósága igen széleskörű: A split típusú készülékek variálhatók radiátor és padlófűtés kombinációjával. Kazánnal való együtt működést is lehet biztosítani alacsony külső hőmérsékleten. Napkollektoros rendszerrel is kombinálható, így az energia megtakarítás nagyobb százalékban érhető el.

Vajon mennyi energiát használ egy hőszivattyú pontosan? A választ csak a bizonyos információk ismeretében tudjuk megadni, mint milyen a hőszivattyú COP és SPF értéke, az épület fűtéséhez szükséges energia mennyisége, van e kiegészítő fűtés, vagy HMV használat, és még sorolhatnánk, ha ezeket ismerjük akkor is pontos épületgépészeti számításokra van szükségünk az érték megadására. Mindenképp egy 30-40 %-os energiamegtakarítás érhető el a rendszer használatával, a gáz, vagy más üzemeltetésű fűtő rendszerek alkalmazásához képest. A folyamatos földgáz ár növekedéssel is számolhatunk, ha fűtési rendszer telepítését tervezzük, amennyiben az áram szolgáltatás ára  kevesebb mértékben növekszik, úgy a hőszivattyús klíma rendszer üzemeltetése hamarabb térül meg, és sokkalta gazdaságosabb.

A klíma telepítése során számolnunk kell az plusz mérőóra kialakításával, a Geo tarifa miatt, valamint a levegőszivattyús klíma kültéri egységének többszöri tisztítása.

Hazánkban a villamos energia termelésének kicsivel több, mint a felét 58 %-át fosszilis energiahordozók adják, ezek hatásfoka igen csekély 33-34 %. A Fujitsu waterstage szén-dioxid kibocsátása jóval kevesebb a fűtési szezonba, mint a ház kazánnal való fűtésének CO2 kibocsájtása, a hőszivattyú által kapcsolt energia termelés nem veszi figyelembe a számadat, így a fűtési rendszer mindenképpen nagyon gazdaságosnak mondható.

Magyarországon még kevésbé elterjedt ez a gondolkodás mód, de idővel belátjuk, hogy a fosszilis energiaforrásaink igen csak megcsappantak, valamint a fa nagymértékű kitermelés duplán kárunkra van, hiszen nemcsak hogy nem tisztítják lombjaikkal a levegőt, de elégetésük során a keletkező széndioxiddal károsítják környezetünk.

adminFujitsu Waterstage