Az LG mindig is nagy hangsúlyt fektetett a környezetbarát technológiai kialakításokra, célja az üvegházhatású gázok mind termelés, mind a készülékek használata közbeni kibocsájtásának csökkentése. 2009-ben dobta piacra a terméket mely teljesen új megvilágításba helyezte a klíma berendezések használatát, és a szolgáltatók tevékenységi körének bővítésére adott lehetőséget. Az LG 3 főbb tulajdonságát emeli ki a rendszernek, egyrészt gazdaságos, ezzel a technológiával érhető el a legrövidebb idő alatti legtöbb megtakarítás, nagyon egyszerű a telepítése, így a lakás nem szorul teljes felújításra a beszerelést követően, megelőzően. Hagyományos és környezetbarát, a nap és levegő energiáját hasznosítja, ezáltal a széndioxid kibocsátás lecsökken, a gáz, és cirkó fűtés rendszer szén-dioxid kibocsátásához képest.

Nem utolsó az a szempont sem a rendszert alkalmazva, hogy pályázati kiírások lehetővé teszik, a telepítést. A kormány a megújuló hőenergia források létesítését támogatja.

A hűtő-fűtő klíma rendszer megalkotásánál szempont volt, hogy igazodjon a mostani házak kiépítésének rendszeréhez, és könnyen lehessen egy újonnan épülő ház fűtési rendszere is, így tökéletes megoldás lehet felújításra szoruló ingatlanoknál, vagy újonnan épülőknél, alkalmazható a központi fűtésrendszer kiegészítéseként, de megállja helyét egyedüli fűtésrendszerként is. Külön álló, és társasházak igényeinek fűtési-hűtési megoldásaira is alkalmas.

Hatékonyságát bizonyítja a magas COP, amely 4,5 az egyik legjobb jóságfok. Az inverteres technológiában rejlik az LG levegő víz- hőszivattyújának rejtélye. Nyáron hűthetjük, télen melegíthetjük vele lakásunk, a hűtő-fűtő klímának köszönhetően a berendezés egy háztartás teljes nap hőigényét képes fedezni. De mik ezek a hőigények? A lakás felfűtését, meleg-víz használatát az egész éves időszakban, mind a fürdéshez szükséges meleg-víz mennyiséget, mind a mosáshoz szükségeset, és természetesen a mosogatáshoz is elegendő meleg-vizet állít elő. Lehet ezt még fokozni? Ha az évszak hőmérséklete az átlagos alá csökken, akkor a tartalék fűtő egység biztosítja számunkra a megfelelő belső meleget. A már meglévő fűtőegység kiegészítésére alkalmazzuk, akkor a meglévő egység fedezi a hőigény előállítását.

A hőszivattyús klíma szabályozása nagyon kényelmes, rendelkezik egy tartalék fűtési rendszerrel, a karbantartások idejére. Ha a belső egység karbantartása folyik a külső egység veszi át a hőtermelést a meghatározottak alapján, ha pedig a külső egység karbantartása folyik, akkor a belső termeli a hőt, így a téli nagy hidegben sem kell aggódnunk a komfortérzet miatt.

De mi garantálja ezek tartós szavatosságát és működőképességét? A Gold FinTM szennyezés és korrózióálló bevonatnak köszönhetően tartós az anyag.

Beépítést megelőzően a szakemberek pontos felmérést végeznek, majd ez alapján számítják, ki a lakás Therma V rendszeréhez szükséges beltéri, kültéri, és a kiegészítő meleg-víz tároló egységeinek nagyságát, valamint választható még hozzá a napkollektor is, a hőleadó egységek közül pedig remekül passzol a padlófűtéshez és a radiátoros kialakításokhoz.

Beépíthetősége könnyű, ahogy karbantartása is, az emelőkarokkal könnyen leemelhetők az egységek. A beépíthetőségen kívül a kezelése is igen egyszerű a kezelőfelületnek köszönhetően. Lekérdezhető a különböző egységekből áramló víz hőmérséklete, a meleg vízé, és a napkollektor felől jövő hő melegsége. A programozás lehetővé teszi a heti rendszerességgel működő ugyanazon időszakban ugyanazon hőmérséklet biztosítását, valamint az “okos” programnak köszönhetően figyelembe veszi a szabadnapokat is. Lehetővé teszi továbbá a külön egységek együttes vezérlését, és szabályozási módok irányítását is.

LG inverteres szabályozásának köszönhető, hogy a hőmérséklet az igényeinkhez szabva lehet beállítani, így a lakás, hőmérséklete egész évben állandó lehet és nagy fokú energiamegtakarításra számíthatunk. Szintén előnyére válik, hogy a készülék, kijelzi lámpa égéssel a kisebb, nagyobb hibákat, így a használó tudja, hogy szerelőt kell-e hívni, vagy maga is meg tudja oldani a gondot.

Nagy előnye, hogy a legnagyobb mínusz hőmérsékletben is 100 %-osan tud működni, önállóan is így jelentős megtakarítások érhetőek el. Ezeket alapos kísérleti tesztek bizonyítják, amelyeket Norvégiában végeztek el.

A beltéri doboz tartozéka egy vízszivattyú és egy tartalék fűtőegység, a LG MONOBLOC rendszerében a vízszivattyú a beltéri egységben kap helyet így az nem fagyhat be a hidegben, a tartalék fűtőegységgel együtt pedig képes hőenergiát előállítani.

A még nagyobb energiamegtakarítást napkollektorral való kiegészítése során érhetjük el.

Üzemelési költsége alacsony, mivel ingyen energiát hasznosít a működéséhez, mint a nap. A Therma V használata során a széndioxid kibocsátás egy kazánéhoz képest 90%-al lecsökken, ezzel föld és környezettudatos hőszivattyús klíma rendszert tudhatunk magunkénak, amivel a későbbi nemzedék életkörülményeit is javíthatjuk. .

Az alkalmazások terén rugalmas, és több igényt kielégítő megoldást nyújt. Az LG rendszer padlófűtéssel való alkalmazása nem csak a hely használatot növeli meg, de egészségesebb életkörülményeket biztosít az ott élők számára. A padlófűtés jótékony az emésztőrendszeri és keringési problémákra, így életünk színvonalán is javíthatunk. Más országokban már hagyományokkal rendelkeznek a padlófűtés terén, amit az ISO minőség garantál. Ezenkívül a környezetbarát csomagolásra és a termék EU szabvány szerinti előállítására is nagy hangsúlyt fektettek a gyártó szakemberek, környezetünket is védve.

A rendszer kialakítását tekintve sokkal gazdaságosabb fűtő egység, mint egy gáz, vagy kazános tüzelésű rendszer, annak ellenére is, hogy áramot is felhasznál. Az áramot nem fűtésre, hanem a használati meleg-víz, vagy hőtermelés esetleg nyáron a lakás hűtésére, hasznosítja. Áramszolgáltatók némelyike lehetővé teszi Geotarifa igénylését, így a klíma telepítésre szánt összeg még hamarabb megtérül.

A klíma egészséges használata a fűtő klímára is egyaránt igaz, a túlzott meleg a lakásban megviseli a szervezetünk, fontos, hogy ahol kisgyermek is van, ott is a hőmérséklet ne többszörösével legyen nagyobb, mint a megszokott elviselhető meleg, ez a megtakarításokon is még inkább tükröződik.

Legyünk energiatudatos fogyasztók, vagyis ne fűtsük, illetve hűtsük túl lakásunk. A lakás fűtésénél vegyük figyelembe azt a szempontot, hogy mely helyiségeket használunk többet, melyiket mely időszakban. Ha mérlegeltük a dolgokat, akkor a fűtési rendszert beállíthatjuk, azt a helységet érdemes több plusz fokkal ellátni, amelyben a legtöbbet tartózkodunk, a gyermekek által használt helyiségek is fontosak ebből a szempontból. Egy gyermek mindig jobban fázik, és fogékonyabb a betegségekre is. A fürdőt napközben célszerű egy átlagos hőmérsékleten tartani, majd fürdés előtt a megfelelő hőfokra csavarni, hogy a fürdőből kilépve is kellemes legyen a hőérzetünk.

Ha egész nap nem tartózkodunk otthon akkor a lakás fűtése is mehet alacsonyabb hőmérsékleten, ugyanis a légkondicionálóval való fűtés sokkal hamarabb felmelegíti lakásunk, mint egy kazán, radiátoros kapcsolatú fűtés.

Szintén fontos, hogy a klíma karbantartása megfelelő legyen, időközönként szükséges átnézetni a rendszert a fűtési, és hűtési időszak előtt.

Számtalan előny rejlik még a rendszer telepítése és kihasználása során, a fűtűtesteknek nem kell külön helység, mint egy gáz-, vagy cirkó kazánnak, életterünk kényelmesebbé, esztétikussá teszi. A kémény használata is feleslegessé válik, amennyiben a rendszer fedezi a teljes téli hő előállítást, így a kéményseprő díj is fordítható máshova.

A kényelem mégis a legfontosabb előny, ami a hőszivattyús klíma számlájára írható. A fával, szénnel való fűtés során előbb meg kell venni a fűtőanyagot, majd tárolni is kell, a fa vágásához különböző eszközök kellenek, mint egy fűrész vagy láncfűrész, a láncfűrész megint csak benzinnel, vagy elektromosan működik. A fát többször kell rendelni, mert nincs az embereknek annyi helyisége vagy olyan nagy területű helye, ahol egy téli fűtésre elegendő fa tárolása megtörténhet. Így többször kell tüzelő anyagot rendelni, ami eshet a téli hónapokra is. A téli favágás magával hordozza a lehetőséget arra, hogy a főtőanyag főtőértéke nem megfelelő, vagyis vizes a fa. Így a kazán is károsodhat és mi is csak mérgelődünk, meg persze fázunk.

Hátránya, egyetlen egy nagy hátránya van az LG Therma V hűtő-fűtő klíma rendszernek, a nagyfokú szabadidőt, amit ad azáltal, hogy nem kell a tüzelőanyag megfelelő minőségéről gondoskodnunk magunknak kell kitalálnunk, hogy mivel, és hogyan esetleg kivel töltjük el, a jó melegben télen.

A felmerülő kérdések megválaszolására szakembereink készséggel állnak rendelkezésükre.

adminLG Therma V