Klimatizálás családi házba vagy lakásba

Lakás vagy családi ház? Ha melege van, vagy gazdaságosabb/alacsonyabb fűtési számlára vágyik, a hőszivattyús klíma a megoldás! A 21. század egyik legmodernebb vívmánya ez a technika, amely természetesen hűtésre is gazdaságos és kiváló!

Először is kell találni egy jó kivitelező céget, akivel egy előzetes helyszíni felméréskor át lehet részletesen beszélni, hogy mit hogyan szeretne a megrendelő és a felmérő szakember ajánlásokat fog tenni, hogy mit hogyan lehet kivitelezni. Például: hová érdemes a beltéri és a kültéri egységet úgy elhelyezni, hogy a felszerelés költsége is optimális legyen az esztétika mellett. Vagy honnan kapja meg az elektromos áramot a készülék, illetve hová lehet elvezetni a beltéri egységben (vagy fűtéskor a kültéri egységben) keletkező kondenzvizet. Egy rosszul megtervezett klíma elhelyezés később sok gond baj forrása lehet, vagy a készülék élettartamát és energiafogyasztását is jelentősen befolyásolhatja. Egy rossz kivitelezés a klímagép működése során akár károkat is okozhat, pl. a kondenzvíz szivárogni kezd és eláztatja a lakás falazatát, padlóját vagy akár a külső szigetelését.

 Ajánlatos már a tervezésnél gondolni a klíma berendezések elhelyezésére, mert így egy nagyon esztétikus kivitelezést lehet megvalósítani pl. a csövek a falban vezetve. Ez persze utólag is kivitelezhető, de egy frissen átadott családi házat rögtön véséssel kezdeni, nem túl szerencsés, ilyenkor marad a falon kívüli dizájn csatorna, amiről elmondható, hogy letisztult, idomokkal kapcsolódhatnak egymáshoz a kanyarokban, és nem utolsósorban festhető, tapétázható!

Az újonnan épülő vagy felújítás alatt álló helyiségekben érdemes a klíma rézcső, kondenzvíz, elektromos kiállásokat megcsinálni még az építés/felújítás szakaszában és akkor a festés után már csak a bel és kültéri egységek felszerelése marad. Érdemes hallgatni a szakemberre, mert egy jól megválasztott fűtésre is alkalmas klímával nem csak az átmeneti tavaszi, őszi időszakban sokat lehet spórolni. Egy jobb minőségű fűtésre optimalizált, téliesített klímával még kedvezőbb rezsiszámlát is elérhetünk, mint a gáz vagy más elektromos alapú fűtési megoldásokkal. A levegő hőszivattyús klímákban nem fűtőszál fűt, hanem egy zárt rendszerű hűtőközeg (közismertebb nevén gáz) töltet fizikai hő-elvonó tulajdonságát használja ki. Javítja ezt a napjainkban a klímákban alkalmazott modern inverteres kompresszor és ventilátor technológia, egy hozzá jól tervezett elektronikus vezérlés és software. Ezáltal 1kw felvett/elfogyasztott áramból 2-5kw közötti leadott fűtési kw teljesítmény (COP vagy S-COP szorzó) keletkezik, függően a külső hőmérséklettől vagy a klíma minőségétől. Ezt még tovább lehet fokozni az elektromos szolgáltatóktól igényelhető H vagy B-Geo tarifás áram al-mérő óra igénylésével, amit elektromos szakcég köthet direkt kapcsolatba az adott klímával. Különböző teljesítmény méretekben gyakorlatilag a levegő-levegő, levegő-víz hőszivattyús klímák vagy rendszerek váltják le rezsi hatékonyságuk miatt a gáz vagy más alapú fűtési megoldásokat. A napelemek dinamikus előtérbe kerülésével lehetőség nyílik az ott keletkező energiát gazdaságosan elfűteni vagy elhűteni, ez szintén kedvezően befolyásolja a klímák hatékonyságát, a fizetendő számlákat. 

Egy modern stílusú ingatlan esetében a klimakell.hu kínálatában, találhat olyan dizájn beltéri egységet, ami ékköve lehet a nappalinak akár a Gree Dark X, Amber Grey, U-Crown és a Fujitsu Keta vagy a Mitsubishi Zen, Daikin Stylish széria, a teljesség igénye nélkül.

HÍVJA MOST a Klímakell.hu szakemberét és nem lesz gondja a klímájára!

20 éves szakmai tapasztalattal, a jogszabályoknak megfelelően folyamatosan a legmagasabb szakmai képzettséggel, a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság engedélyével rendelkezünk.

adminKlimatizálás családi házba vagy lakásba
read more

Klíma Kisokos – Mik az előnyei, mire kell figyelni és melyiket válaszd?

Légkondicionáló vásárlása előtt valószínűleg rengeteg kérdés merül fel benned, rengeteg információval találkozol, ami eléggé megnehezíti a választást. Éppen ezért összeszedtünk mindent, amit tudni érdemes klímavásárlás előtt.

 

Klímavásárlás előtt több kérdést kell körbejárni: fontos meghatározni a használat célját, szakember tanácsával jól kell megválasztani a berendezés méretét, nem alul kalibrálva azt.

 

Azokat a légkondicionálókat, amik képesek hűtésre és fűtésre is, összefoglalva hőszivattyús klímáknak nevezzük. A hőszivattyús klímák ár-érték arányban sokkal kifizetődőbbek, az előző pontban tárgyalt energia- és költséghatékonyság és sokoldalú felhasználhatóságuk miatt.

 

Azt, hogy milyen teljesítményű klímára van szükséged, több szempont szerint kell meghatároznod. Fontos, hogy mekkora lesz az a helyiség, aminek a hőmérsékletét szabályozni szeretnéd, hány helyiségbe szeretnél berendezést, milyen a helyiség és a mennyezet szigetelése. Ha mindezekben nem vagy biztos, mindenképp konzultálj előzetesen egy szakemberrel, hogy a beszerelés gördülékenyen mehessen.

 

Emellett fontos, hogy a légkondicionáló, amit választasz, milyen energia besorolású a hűtés mellett, csak átmeneti időszakokban, vagy akár a teljes fűtési szezont szeretnéd gazdaságosan végig fűteni, egy téliesített/fűtésre optimalizált készülékkel. Mint az életben szinte mindig, itt is igaz, hogy érdemes egyszer nagyobb összeget befektetni egy jobb minőségű klímára. A szakemberektől érdeklődj, hogy melyik klíma márkáknak van megbízható, a vásárlás utáni úgynevezett termék támogatása, alkatrész ellátása, az esetleges garanciális ügyintézés rugalmassága!

 

Rendszeres karbantartás mellett költséghatékony megoldás is: a modern klímaberendezések az Európai Uniós szabványok szerint készülnek, ezáltal kifejezetten takarékosan működnek. A klímák által képviselt levegő-levegő vagy levegő-víz hőszivattyús technika önmagában is hatékonyabb, de korszerű napelem-rendszerrel vagy egy igényelt áram H-tarifával sokkal olcsóbb is, mint a gáz alapú fűtési megoldások. 

 

Mire kell figyelni klímahasználat során?

 

Ahhoz, hogy valóban sokáig élvezhesd a klíma nyújtotta előnyöket és a szervezeted számára is megfelelő legyen, néhány dolgot érdemes szem előtt tartani.

 

Nyáron, amikor kint nagy a hőség és “nem jár” a levegő, hajlamosak vagyunk nagyon lehűteni azt a helyiséget, ahol épp tartózkodunk. Éppen ezért azt javasoljuk, hogy hőség esetén se legyen 8-10°C-nál nagyobb a kinti-benti hőmérséklet különbsége.

 

Emellett, az egészségünk megóvása érdekében a klímaberendezés rendszeres tisztítása is elengedhetetlen. Ideális esetben az évi 2 karbantartás javasolt, de minimum egyszer (a kiterjesztett) garanciális feltételként is kérik az importőrök (mint a garancia fő viselői). Végeztessük ezt szakemberrel a saját egészségünk érdekében, a készülék energia hatékonyságának és élettartamának megőrzése érdekében! Szennyezett hőcserélő felületekkel csökken a klímák hatékonysága, így ugyanazért a kért hőmérsékletért, sokkal többet, vagy nagyobb inverter fordulatszámon kell üzemelnie. Ez az áramfogyasztásnak sem jó.

 

Ha a tisztítás elmarad, a beltéri egység belső nedves környezete kedvez a baktériumok és vírusok megtelepedésének a berendezésben. Amik a szervezetben megbetegedést okozhatnak, a penész pedig emellett kellemetlen szagot is áraszt.

 

Fontos tehát, hogy alaposan járj utána, milyen készülékre van szükséged, keress fel egy szakembert időben, már télen vagy kora tavasszal. (nyár elejétől a beszerelés elhúzódhat a szakemberek leterheltsége miatt) és figyelj a rendszeres karbantartásra is, hogy a klíma sok-sok évig szolgálja a kényelmed!

 

Ismerd meg kínálatunkat, válassz minőségi, megbízható berendezést!

 

KLÍMAGÉPEK

adminKlíma Kisokos – Mik az előnyei, mire kell figyelni és melyiket válaszd?
read more